Een organisatiereading doet wonderen
Misschien beantwoord je jouw vragen over je werk en je organisatie vanuit oude organisatiestrategieën, vanuit hoe jij en de organisatie dat altijd al gedaan hebben. En mogelijk werkt dat, al dan niet tijdelijk, maar er is een bijzonder grote kans dat je er daarmee niet komt. Meestal heeft de oude manier van werken juist een stagnatie veroorzaakt. Er is dus iets anders nodig.
Het kan heel goed zijn dat je dit intussen ontdekt hebt: er ontstaan zomaar vanuit het niets, vanuit de urgentie (bijvoorbeeld van de Corona-situatie) en eigenlijk vanuit een onzichtbare onderstroom nieuwe ideeën, mogelijkheden en wegen. In dit artikel beschrijven we hoe je de onderstroom van intuïtie, energie en bewustzijn, die uiteindelijk alle richting geeft, mee kunt nemen als essentiële bronnen, waarmee en waarop je verder kunt bouwen.
Systemen houden zichzelf in stand, tenzij…
Systemen (en dus mensen) zijn gewend steeds op dezelfde wijze oplossingen te vinden. Ik volleybalde ooit in mijn studententijd bij een vereniging. 25 jaar later verhuisde mijn dochter naar dezelfde stad en werd daar ook van deze vereniging lid. Wat bleek? Er waren nog exact dezelfde vragen over hoe sponsoren te krijgen en het werd nog identiek benaderd, de top werd dan ook nog steeds net niet gehaald…. Andere mensen, zelfde onderstroom. Waarschijnlijk als de club over 25 jaar nog steeds bestaat, zal het vemoedelijk niet wezenlijk anders zijn.
Soms moet je dus over je grenzen heen stappen en een sprong wagen en het anders doen dan de mode van de tijd, dan wat je in de opleiding hebt geleerd, dan een standaardaanpak, dan het verbloemend jargon van een beroepsgroep, etc. De meeste strategieën komen vanuit de ratio en de opgebouwde gewoonten. We zijn verleerd uit ‘een ander vaatje’ te tappen, terwijl je juist die andere bronnen nodig hebt, buiten de ratio om. Je ratio stuurt je talenten maar beperkt aan, dat gebeurt vanuit je bewust-zijn.
Durf je te springen?
Ratio of intuïtie, hoe besluit jij eigenlijk ?
Als ondernemer, bestuurder, manager maar ook als werknemer neem je dagelijks veel beslissingen en geef je richting aan de organisatie. Je opleiding en ervaring helpt je daarbij, misschien ben je gewend op basis van metingen en analyses te besluiten. Toch kan er zomaar twijfel insluipen, want wanneer weet je zeker wat het beste besluit is? Ja achteraf. Maar dat is altijd te laat. Hoe neem je op het juiste moment de beste beslissingen? Hoe voel je aan wat er nodig is? Wat zijn de juiste analyses? Naar welke adviezen moet je luisteren? Welke kant gaat het op? Hoe kan je intuïtie je daarbij helpen? En hoe stem je vervolgens ratio en intuïtie op elkaar af? Soms heb je de goede flow te pakken en gaan dingen haast vanzelf en vallen ze in elkaar. En soms is het er gewoon niet en loopt het stroef en lijken dingen juist niet te lopen, alle goede bedoelingen ten spijt
De meeste ondernemers zijn natuurlijk gewend wel degelijk ook op hun intuïtie te vertrouwen. De bekende, inmiddels overleden Fentener van Vlissingen stelde dat hij ieder besluit in zijn ondernemingen altijd op basis van intuïtie nam. De mensen om hem heen vonden dat lastig en hij huurde daarom regelmatig dure adviseurs in om zijn besluit rationeel te onderbouwen (hij beschrijft dit in zijn boek ‘Ondernemers zijn ezels’). Op zich een beetje omslachtige werkwijze en het tekent wel het belang dat onze maatschappij aan de ratio toekent. We realiseren ons vaak niet goed dat de ratio behoorlijk open staat voor emoties als angst. We denken daarmee controle te hebben, terwijl we eigen juist aangestuurd vanuit slechte, interne raadgevers. Waar angst en controle in een organisatie sluipen, neemt meestal het aantal regels, ambtelijke bepalingen en overmatige structuren evenredig toe. Generaliserend: de ruimte voor natuurlijke bewegingen, originaliteit, inspiratie en flexibiliteit neemt daarmee omgekeerd evenredig af.
Wat kenmerkt jouw manier van werken en besluiten?
Voorbeelden van intuitieve kwaliteiten: vertrouwen, voorgevoel, flexibel, bijsturen, afstemmen, impulsief, verbinden, verbanden leggen, aanvoelen, gut feel, inzicht, overzicht en weten, creativiteit, inspiratie.
Voorbeelden van rationele kwaliteiten: structureren, analyseren, controle, feiten, kennis, overwegen, na- en doordenken, uitleggen, tabellen, beheren, voorzichtig, zorgvuldig, overzicht en feiten.
Hoe is jouw balans hierin?
Onze verre voorouders (de bouwers van constructies als Stonehenge of de piramides) gebruikten zowel hun hoofd als hart en stonden ook nog eens open voor wat het universum, de aarde en natuur hun te vertellen hadden. Ze wisten dat ze daarvan afhankelijk waren.
We laten dit alles in onze ondernemersreizen naar Cornwall altijd ook nadrukkelijk ervaren.
We hoeven niet terug naar die tijden, maar pleiten wel voor het herwaarderen van het totaal aan talenten en potentieel van mensen en de ratio een kleinere stem te geven. Het leven wordt voller, rijker en vertrouwen op het eigen weten wordt een tweede natuur.
Het daadwerkelijk gericht en bewust afstemmen en vertrouwen op je intuïtie en innerlijk weten vaagt voor de meeste mensen om training. De ratio gaat ‘aan’ wanneer je maar wilt, je intuïtie en het innerlijk weten gehoorzamen niet altijd, omdat we dit niet van jongs af aan geleerd hebben. Toch kun je dit ook leren en onder de knie krijgen.
En we gaan nog een stap verder!
Intuïtie als analyse-instrument
Gelukkig leren steeds meer managers, bestuurders en ondernemers leren vertrouwen op het antwoord dat hun intuïtie hen vertelt. Het hieraan richting geven is soms lastig. Echt luisteren naar wat je intuitie vertelt en dit afwegen tegen wat je hoofd je vertelt, is een klus. Daarbij heeft –zie het volleybal-voorbeeld hierboven- ook de organisatie, de mensen bij elkaar een gezamenlijke energie, een cultuur waarin je beweegt en soms stroef is en niet echt veranderingsgezind.
‘Energie’ lijkt misschien een vaag begrip, maar is het niet. Want iedereen weet hoe het voelt als ergens een negatieve energie hangt of als ergens juist een ‘vibe’ is. In die zin hangt alles samen met energie. Mensen en organisaties hebben hun eigen, onmiskenbare en unieke energie, en dus sfeer en cultuur en die kun je leren kennen. Dat kan je doen door de energie te laten lezen (‘readen’) of dit zelf te leren. De energie van een organisatie kan je waarnemen en heel precies duiden. Zowel aan de oppervlakte als juist in de diepte onder het dagelijkse: wat speelt er ‘onder tafel’?
Splendid Business kan je hierbij helpen door zichtbaar te maken wat de heldere onderstroom, de richting van het bedrijf is, wat er ‘wil gebeuren’ en wat aan de andere kant de flow belemmert. We ‘lezen’ de organisatie in een organisatiereading. Ook scholen we intuïtie als betrouwbaar gereedschap voor alle aspecten van je leven.
Wat geeft een organisatiereading?
Onze consulten worden gedaan door ervaren readers, die zelf ook uit het bedrijfsleven komen en geschoold zijn in het neutraal en nauwkeurig waarnemen van de energie, van datgene dus dat zich onder de oppervlakte afspeelt. In de readings krijg je in een kleine anderhalf uur een schat aan informatie over wat er nu werkelijk in essentie in je team of organisatie speelt. We horen vaak terug dat je in een reading meer informatie krijgt dan na drie maanden onderzoek in je organisatie.
We kijken in zo’n reading naar de organisatie en waar nodig ook naar jouw persoonlijke rol in dit geheel.
We lezen alle mogelijke organisaties: bedrijven, overheden, scholen, zorginstellingen en zelfs landschappen en landschaps-inrichtingsprojecten of gebieds-initiatieven.
Nieuwsgierig?
Een werk/organisatiereading voor jou (en je collega’s…?)
Kom dan naar een van onze kennismakingsavonden in Doorn.
Of maak een afspraak voor een oriënterend gesprek: [email protected]
Je kunt natuurlijk ook meteen een afspraak maken voor een uitgebreide organisatiereading.
Voor teams
Gun je het ook je medewerkers? Informeer dan naar de mogelijkheden of lees hier meer: We combineren dit vaak met buitendagen. Je hebt als organisatie een vraag en wij zoeken er energetisch het beste gebied bij het dat het beste past bij jullie onderstroom.
Creative playgrounds
Specifiek op de Utrechtse Heuvelrug organiseren we (maar mensen buiten de regio zijn ook zeer welkom) samen met Our Human Nature) Creative Playgrounds, waarbij gebiedsvraagstukken en ook organisatievraagstukken centraal staan en spelenderwijs en in samenspraak met de aarde worden onderzocht en beantwoord. Deze herfst zijn er kennismakingsbijeenkomsten op 8 en 30 oktober, 20 november en op 10 december. Zie de site van Our Human Nature voor het overzicht.
Meer lezen? Klik hier