Wie staat er aan jouw stuur?

Misschien herken je het beeld wel. Je leven is vol en druk. Je stort je in de week of in de dag en begint met het afwerken van je lijstjes en dat wat er in je agenda staat. Je hebt het gevoel dat je bord behoorlijk gevuld is. Het kan zijn dat je agenda jou leeft in plaats van andersom. Uiteindelijk ben je ontevreden, omdat het niet allemaal af is of omdat je stiekem wel weet dat je niet bent toegekomen aan wat je nou echt belangrijk of waardevol vindt. Je leven is vol, maar je loopt zelf leeg, een aparte paradox. Dat hou je een tijdje vol, maar niet te lang.

Je kunt dan natuurlijk als antwoord je agenda heel strak beheren en je grenzen strak zetten en allemaal dingen te doen waardoor je efficiënter wordt, maar uiteindelijk verdwijnt de druk dan niet. Het risico is ook dat je dit vanuit controle doet, vanuit je hoofd dus en niet werkelijk kiest. Onze eigen gedachtes maken dat we onszelf van onze eigen rust afhouden: “Ja maar, dit moet nu eenmaal.” “Als ik dit heb gedaan, dan kan ik pas…” “Ja, leuk bedacht, maar geen tijd voor.”.

De kunst is om heel eerlijk te kijken en echt te kiezen vanuit dat wat je echt belangrijk vindt en liefst ook nog vanuit waar jouw vuur en enthousiasme ligt. En natuurlijk kun je daarbij ook best praktisch kijken.

Dus de vraag is hoe je kunt kiezen en hoe je je bord leger kunt maken en jezelf weer kan vervullen. Een paar hele simpele tips, uiteraard onvolledig.

Wat is echt van belang?

Neem eens vijf of tien minuten om daadwerkelijk na te gaan en te voelen wat voor jou nu echt van belang is. Dat kun je op ieder gewenst niveau doen: van de diepere verlangens, tot heel concreet naar wat deze week of deze dag nu echt van belang is en prioriteit heeft. Maak daar ruimte voor! Dit is een keuze. Laat het niet wegpoetsen en werk er langere tijd geconcentreerd aan. Ga maar eens na wat dat met je tevredenheid en je energiebalans doet.

Vergelijk je de dingen in je agenda sowieso eens met dat wat je nu echt van wezenlijk belang vindt. Komt dat overeen? Zo niet, probeer dan eens de keuzes die de agenda bepalen, aan te passen aan wat jij wilt. Jij bent de baas, niet je hoofd en niet je agenda. Misschien merk je dan dat er zomaar dingen van je lijstje afvallen.

Verander iedere dag iets in je gewoontes en durf zo nu en dan gewoon iets los te laten of anders te organiseren. Durf daarbij op jezelf te vertrouwen, op jouw verlangens en doeleinden. Je intentie hierop richten geeft al ruimte en verandering. Zoals je ongetwijfeld weet groeit alles wat je aandacht geeft!

Plan niet je eigen bord overvol

Plan realistisch, anders ben je nooit tevreden. En communiceer dit met je collega’s of je klanten. Je kunt wat je kunt en je doet wat je doet… “We get there when we get there” zei ooit een Afrikaanse gids op de vraag van iemand wanneer we bij de overnachtingsplek zouden aankomen. En zo is het!

Wees je regelmatig door de dag heen even bewust hoe je je voelt: ben je aan het hollen of ben je in rust en gemak aan het werk?

Zet je hoofd eens uit

Je hoofd is vaak de grote aanjager van het maar doorgaan. Het wil alles graag controleren en maakt je soms ook perfectionistisch en over-serieus. Creëer regelmatig de tijd en vrije ruimte om even ‘naar binnen’ te gaan, te dagdromen en te voelen wat je nu echt nodig hebt. Durf hier naar te luisteren en gehoor aan te geven, ook als het schijnbaar geen doel dient. Probeer gewoon te genieten en minder te controleren. Je hoofd is in jouw dienst, het is de uitvoerder van jouw plannen en verlangens en niet andersom. Het hoofd kan rekenen, structureren en analyseren, maar is op geen enkele manier in staat om het belang van jouw wezenlijke doeleinden en ervaringen op waarde te schatten. Levenslust en vreugde zitten niet in je hoofd…

Kortom misschien is het tijd je te realiseren wie er aan het stuur staat en of er niet eens van bestuurder moet worden gewisseld!

Tjeerd Gorter is fysisch geograaf, reisleider en facilitator in intuïtie en bewustzijn bij Splendid-Life. Splendid-life geeft trainingen in het scholen van bewustzijn, energie en intuïtie tot een betrouwbaar kompas in alles wat je doet. We organiseren reizen waar de kennis van oude volkeren weer boven tafel komt en mee kan worden genomen in het dagelijks leven. We faciliteren processen, projecten en teams door naar buiten te gaan en de inspiratie daarvan te laten doordringen in concrete besluiten en acties.