We hollen maar door en tegelijkertijd worden we daar behoorlijk gestrest en soms zelfs ongelukkig van. We hebben er zelfs een term voor: de Waan van de Dag. Iedereen kent wel dit begrip en heeft er een gevoel van herkenning bij: je laat je leven leiden door ogenschijnlijk bijzonder belangrijke zaken, terwijl je dan soms ook nog denkt tekort te schieten en liefst nog maar even doorgaat. Diep van binnen herken je ook het besef dat alles waar je zo voor aan het hollen bent er misschien eigenlijk wel niet minder toe doet dan je dacht…
En dat klopt ook. Volgens de online Van Dale betekent het woord Waan “gedachte die niet op waarheid berust”, “onjuiste mening”. Als je nog weer verder op het internet zoekt naar betekenissen, dan kom je op vergelijkbare woorden uit als begoocheling, denkbeeld, droom(beeld), illusie, ongegronde opvatting en onjuist begrip. We lopen dus dag in dag uit iets achterna, waarvan we weten dat het ongegrond is, niet waar en feitelijk dus flauwekul. En we spannen ons ook nog in het belang ervan zoveel mogelijk te rationaliseren en zelfs te institutionaliseren. Interessant. Of hebben we ons vergist en dachten we dat we achter de ‘waarde van de dag’ aan het aan lopen waren? Ik ben bang van niet…
Stress en burn-out
Hoe dan ook, het gehol en gehijg kan niet gezond zijn. En dat blijkt natuurlijk ook uit de immense aantallen mensen die met stress en zelfs burn-out te maken hebben. Jaarlijks ervaart 16% van de beroepsbevolking burn-out klachten en symptomen (bron www.burnoutpoli.com) . Het gaat concreet om 1,4 miljoen mensen. Op www.trimbos.nl wordt zelfs vermeld dat 29% van de Nederlandse zeer vermoeid is. Dit zijn cijfers die er niet om liegen.
Oorzaken van stress en burn out
Externe oorzaken van stress en burn out zijn bijvoorbeeld:
Een scheiding, de dood van een naaste, onzekerheid op het werk of werkloos zijn, ziekte.
Interne, persoonlijke eigenschappen die gevoelig maken voor stress
Perfectionisme, competitie, hoog verantwoordelijkheidsgevoel en veel van jezelf eisen, afhankelijk zijn van waardering van anderen, slecht uiten van gevoel, je eigen prestatie onderwaarderen, bang zijn te falen, te hoge emotionele betrokkenheid, te veel ingaan op eisen uit de maatschappij, onzekerheid en overleving. Daarnaast spelen natuurlijk leefgewoonten een rol.
Tot zover de bronnen van het internet. Ik voeg daar graag vanuit de ervaringen van onze reizen en trainingen het volgende aan toe. We zijn als mensheid ver weg geraakt van onszelf, van onze aarde en haar natuurlijke ritmes. We zijn letterlijk ‘ontaard’ en ‘van god los’. We zijn ‘op’ de aarde gaan leven en gaan denken dat we onafhankelijk van haar kunnen leven. Dit zit in alles wat we doen, onze technologie, onze besluiten, in wat we denken te moeten doen, en in wat we hebben en zijn.
Het zit ook in onze economie. Deze heeft maar één doel en dat is groeien, vergetende dat dit niet kan in een afgebakende ruimte die onze aarde nu eenmaal is. De economische doelen lijken alle middelen te heiligen, maar leggen een immense druk van presteren op (en waarom?). We vergeten daarbij de menselijke maat en wat de aarde aan kan. We doen ook nog alsof deze manier van denken de normaalste zaak van de wereld is en vergeten dat dit groeimodel pas zeer recent in onze geschiedenis zijn intrede heeft gedaan. Sterker nog, en passant beoordelen we zaken als wijsheid, weten en kennis van onze voorouders, zoals meditatie en vertrouwen op gevoel en intuïtie als ‘gezweef’ terwijl ons dat juist bij de les en op de grond en verbonden met onze omgeving houdt. Wie zweeft er nu eigenlijk? En wie is er gestresst? Ik vrees wij, moderne mensen.
Stelling van de dag
Hoe hoger je zit in de energie (in je hoofd of in dagdromen of in de haast en de ‘waan’) hoe kwetsbaarder je bent voor invloeden van buiten (onder andere collectieve angsten en aannames) en hoe minder echte regie je over je leven hebt.
We zijn vergeten wat we zijn en waarom we hier zijn en wat –diep van binnen- onze eigen, intrinsieke doeleinden zijn en dat we kunnen kiezen. Het is ook logisch, als je dit allemaal vergeten bent en niet geaard, dat de stress toeslaat.
Het is niet voor niets dat veel mensen er in deze tijd voor kiezen het anders te doen en recht te doen aan het verlangen naar vrijheid en naar ‘simpel gewoon zijn’. Het succes van programma’s als ‘Ik vertrek’ is er niet voor niets. De bewegingen om ‘off the grid’ te leven zijn er ook een uiting van deze verlangens. Ons maatschappelijke systeem is een sluipmoordenaar. De vraag is dus: hoe stap je concreet uit de Waan van de Dag en hoe kies je voor jezelf en een leven dat meer bij ons menselijk wezen past? Het goede nieuws: individueel is het allemaal ook weer niet zo ingewikkeld. Collectief moeten er nog wat sprongen gemaakt worden.
Tips om te ontstressen en te ontspannen
- Onderzoek wat voor jou ‘de waan van de dag’ is. Wat is er in je huidige leven niet geaard en niet kloppend? Zit ik meer in mijn hoofd of meer in mijn kern?
- Krijg je energie van wat je doet en hoe je leeft? Of loop je leeg? Maak eens een lijstje van je energiebalans en hou dit een tijdje bij. Verander in je leven wat je wilt.
- Waar verlang je echt naar? Poets dit gevoel niet weg en onderzoek hoe je hiervoor kunt gaan en wat je tegenhoudt om het niet te doen. Onderzoek hierbij wat je in wezen bent. Doet het ertoe wat ik doe?
- Vergeet bij dit onderzoek ook niet je moed en vertrouwen, humor en plezier en bijvoorbeeld je creativiteit! En neem het allemaal niet te serieus!
Zomaar wat algemene suggesties
- De kracht van buiten: ga zoveel mogelijk naar buiten. Een vergaderzaaltje met mensen die allemaal op de ‘vergaderstand’ staan zal beduidend minder inspiratie, creativiteit en lol genereren dan de oever van een riviertje, een heide of een mooie wolkenlucht en daardoor al ontspannen mensen om je heen.
- Mediteer regelmatig, ontspan, pieker een beetje minder, geniet en vul jezelf!
Neem geen enkele gewoonte of waarheid van welk systeem dan ook voor waar en onveranderbaar aan. Blijf groeien, ontwikkelen en onderzoeken en maak hier tijd voor vrij. Het levert je zeeën aan ruimte en vrijheid op
Gratis Splendid Webinar “Voorbij de Waan van de Dag”
In dit gratis kennismakings-webinar maak je dit allemaal concreet en leer je een paar technieken om je bewust te worden van jou Waan van de Dag en van wat je wilt veranderen. We geven dit Webinar regelmatig via Zoom. Hou de agenda in de gaten.
Andere Splendid mogelijkheden om daadwerkelijk te ontstressen en een burn-out te voorkomen:
Je schoolt en traint jezelf in de diepte en in de belangrijkste aspecten van energie, bewustzijn en intuïtie en leert daadwerkelijk bij je zelf te komen en te blijven en de dingen met meer gemak te doen. Je kunt overigens altijd vragen om begeleiding! Regelmatig geven we trouwens ook live trainingen.
Ook start er op 2 maart weer een training, deze keer via de zoom. Klik hier voor de data en kosten.
MP3 meditaties
Heb je al ervaring met mediteren, maar lonkt toch nog regelmatig de waan van de dag, denk dan eens aan de serie MP3-meditaties
Vertrouwen en overgave zijn kwaliteiten die we meer dan ooit nodig hebben in deze soms verwarrende tijden. Een intense training die je echt verder brengt.
En… ga eens mee met een dagexcursie. Je leert hier op een geheel nieuwe, manier de natuur en ook andere bijzondere plaatsen te ervaren. Reizen zal nooit meer het zelfde zijn.