Effectief vergaderen doe je natuurlijk buiten
Onder een eikenboom
Drie natuurbeheersorganisaties hebben de opdracht om een overkoepelend plan te maken voor een gebied. Al jaren lang lukte het niet goed om samen te werken. Totdat… ze werden uitgenodigd om met een kaart onder een grote boom te gaan zitten en hun idealen te schetsen voor het hele gebied. Binnen een uur waren ze eruit en lagen de hoofdlijnen voor de toekomstvisie klaar. Nog eens twee maanden later werden de eerste hekken tussen de terreinen verwijderd en werd het daadwerkelijk één gebied.
Heb je je ooit afgevraagd of de vergaderingen in jouw organisatie wel effectief zijn of –als ze dat niet zijn- waarom dan niet? Is het je wel eens opgevallen hoe de deelnemers vaak in vaste manieren en standpunten vervallen? Zelfs de toon van praten wordt soms anders, vanuit een rol, instrumenteler. De inspiratie lijkt vaak ver te zoeken.
De setting helpt ook niet mee, vaak zitten we in saaie zaaltjes, afgesloten van de wind, zon en frisse lucht.
Hoe anders is het op vakantie. Dan ontspannen we, zijn we buiten, zijn we vrij en hebben alle kans om te pierewaaien en te dagdromen of te mediteren. We laden op. Dat zijn ideale omstandigheden om alles eens op een rij te zetten. Ons onderbewuste krijgt de gelegenheid verbanden te leggen, te spelen met nieuwe ideeën en ook om daarmee naar buiten te komen. De poort voor ons onderbewuste staat wagenwijd open. Dit is een bron, oneindig veel groter dan ons denkend brein.
De tegenstelling tussen een vakantie en het dagelijkse werkleven is nu eenmaal groot. Maar waarom nemen we de geestelijke vakantie-vrijheid niet zo nu en dan gewoon mee naar het werk? Waarom plannen we niet voldoende creatieve en geestelijke, vrije ruimte in? We schijnen te denken dat we het beste en meeste presteren als we goed ons best doen, harder en vooral nog harder werken en uiterst serieus vergaderen met vaak ook nog de nodige druk. We nemen eigenlijk nauwelijks ruimte om goed te reflecteren of eens goed te lachen over wat we aan het doen zijn. Onze hoofden draaien overuren en daarmee missen we de boot die we juist zo vreselijk graag willen halen. Het is niet voor niets dat er overmatig veel mensen een burn-out hebben. Deze manier van werken blijkt gewoon niet effectief.
Maatschappelijk gezien leven we in een tijd van onbalans. Er is erg veel in beweging, systemen vallen om en we proberen dit te voorkomen door nog meer te controleren dan we al deden en door bijvoorbeeld nieuwe regels en richtlijnen te formuleren. Controleren en regels maken zijn activiteiten van het hoofd en worden meestal aangestuurd door angst. Jammer dat controle juist een van de fundamenten van onze grote systemen is. Systemen die dus stuk voor stuk omvallen. Onze manier van leven is steeds meer ‘in het hoofd gekomen’ en dus verder af van de aarde en van natuurlijke processen. We lijken te denken dat we hiervan onafhankelijk zijn.
Natuurlijk verandert er ook veel ten goede, bijvoorbeeld via het stimuleren van ontspanningstechnieken en bewegen op het werk, het ontwikkelen van andere vormen van vergaderen en nieuwe samenwerkingsvormen. En ook de vele mooie initiatieven gericht op innovatie en een nieuwe toekomst laten zien dat veel de goede kant op gaat.
Maar dit kan meer en structureler en dat is nodig ook.
Dus waarom gebruiken we de grootste en meest inspirerende kracht, namelijk de aarde (toch onze levensbron) en gaan we niet gewoon naar buiten voor een werkoverleg?
De inspiratie, ontspanning en openheid van de geest liggen hier voor het oprapen en geeft ons als vanzelf toegang tot onze dromen, intuïtie en creativiteit. Het maakt ons ‘aanwezig’. Het lichaam ontspant er. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen en naar te luisteren. De natuur denkt niet in problemen en oplossingen, de natuur controleert niet. De natuur ‘is’ gewoon en leeft. We kunnen hier een hoop van leren. Vragen die je hebt, communicatie die niet loopt, elkaar niet begrijpen, serieusheid, druk en ‘moeten’, stress, overmatige controle en oordelen en het teveel waarde toekennen aan het denken: alle verandert en laat los onder invloed van de natuur. Het zou zomaar kunnen dat je veel meer gaat vertrouwen. Het belangrijkste gevolg hiervan is misschien wel dat we gaan beseffen dat de ratio –hoe belangrijk ook- maar een heel klein deel van de werkelijkheid kan overzien en dat we de poort naar ons bewustzijn meer gaan openzetten.
We weten eigenlijk wel heel zeker dat de effectiviteit en de kwaliteit van het werk, het vertrouwen in jezelf en anderen en het plezier in wat je doet dan groter worden. Probeer het eens uit en ga eens naar buiten, neem een collega mee, een opdrachtgever of een andere onderhandelingspartij en zoek (en vind!) in de ‘vakantie-ontspanning’ de antwoorden voor je vragen.
Splendid Life schoolt over bewustzijn, zowel in trainingen als buiten in de natuur en organiseert events om bewustzijn, intuïtie en creativiteit te stimuleren. De aarde en de natuur zijn hier belangrijke bronnen bij. Wil je hier meer over weten? Zie www.splendid-life.nl of mail naar [email protected]