De schaatsers visualiseren zich naar winst!

Wie tijdens de Olympische Winterspelen de interviews met de schaatsers en andere wintersporters hebt gezien, kan het bijna niet ontgaan zijn. Visualiseren, focus, rust, goed gevoel, het waren veel gebezigde termen. Sporters bereiden zich niet alleen fysiek voor, maar steeds vaker ligt de nadruk ook op de mentale voorbereiding. Ze zoeken de juiste ‘mindset’, een optimale mix tussen doelgerichtheid, wilskracht en juist ontspanning. Daar hoort de wedstrijdspanning bij, zonder dat gaat het niet. En met teveel verkrampt het lichaam. Een mentale voorbereiding is volwaardig onderdeel geworden.


“In gesprek met jezelf en met het ijs”

Een van de belangrijke hulpmiddelen in de mentale voorbereiding is het visualiseren. De sporter concentreert zich en stelt zich alle bewegingen voor en ook het verloop van de race en bereidt zo het lichaam voor. De wedstrijd is soms al honderd keer in het hoofd gereden. Het lichaam kent de signalen al. Vaak blijkt dat de eindtijd verrassend dicht in de buurt van het gevisualiseerde resultaat ligt. Schaatsers zijn hier niet uniek in. Mohammed Ali deed al de meeste trainingsarbeid in zijn luie stoel. De balsporter die ‘s nachts duizend keer de goede beweging visualiseert, de zwemster die de race van haar leven al heeft gedaan. De voorbeelden zijn oneindig.
Natuurlijk, allereerst moet er veel fysieke trainingsarbeid worden verricht om tot een topprestatie te komen. Zonder dat kun je nog zoveel ‘visualiseren’, maar lukt het natuurlijk niet. Maar het lichaam heeft de geest wel heel hard nodig.
Is visualiseren en met aandacht naar binnen gaan dan een garantie voor winst? Nee, er zijn ook andere deelnemers, waarvan je de prestaties niet kunt beïnvloeden. Het gaat er echter om dat je je zelf optimaal voorbereidt. En aan de streep kan het wel degelijk het verschil bepalen tussen winst en verlies, of -als je verliest- tussen het wel en niet halen van een persoonlijk record.

Dit geldt ook voor het ‘gewone leven’. Je kunt een project op deze wijze heel helder maken, het eindresultaat al voelen en de weg al gelopen hebben. Door dit te doen, staat de richting vast, je bent feitelijk al in het doel geweest en je kunt dan vervolgens alle aandacht geven aan de uitvoering. Het doel en dat wat er mogelijk is, trekken je dan als het ware naar zich toe. Je moet onderweg natuurlijk wel steeds goed afstemmen op veranderende omstandigheden, zodat je steeds kunt bijstellen.

De geest heeft een enorme kracht en het aanspreken hiervan geeft je de toegang tot je volledige potentieel. Kennis daarover is dan ook van groot belang en is tegelijkertijd onderbelicht en wordt soms gewoon afgeserveerd. We zijn al snel geneigd het dan zweverig te noemen, maar waarom? Meestal is het angst voor het onbekende en angst voor de consequenties. Het gat tussen de taal van het gevoel en het lichaam enerzijds en anderzijds hoe we op school met ons hoofd de werkelijkheid proberen te structureren, is gewoon groot. En een rol speelt ook -we moeten eerlijk zijn- het taalgebruik van degenen die het van training van bewustzijn ‘beoefenen’ en de gebrekkige aansluiting daarvan op de gewone wereld. Het zou buitengewoon jammer zijn als we door deze oorzaken het potentieel ervan zouden laten liggen.
Onze geest, ons bewustzijn heeft trouwens veel meer in petto dan visualiseren. Het is een bron van kennis over ons zelf en over de wereld. In de tijd van de Grieken stond er bij de ingang van het Orakel van Delphi al de zin: Ken u Zelve. Het aanspreken van je innerlijke, geestelijke krachten geeft mensen ‘presence’, het geeft gemak, resultaat, rust, vertrouwen en flow en bijvoorbeeld bij fysieke klachten een snellere genezing.
Hoe meer lichaam en geest samenwerken hoe meer je als vanzelf kunt handelen, hoe aanweziger je wordt en hoe minder ‘gepieker’ een stem krijgt. De schaatsers hebben ons dat weer ondubbelzinnig op een prachtige manier laten zien.
Wil je meer weten hoe je op een praktische manier je bewustzijn kunt trainen en gebruiken in alles wat je doet? Zie www.splendid-life.nl of stuur een mail aan info@splendid-life.nl