Een kampeerreis door Denemarken
Van Jutland naar Mon, van Vikingburcht naar dolmen, van kust naar kust
Denemarken heeft een tamelijk vlak landschap met veel water-, duin- en kustgebieden en op een enkele plek ook bijzondere rotsformaties. Er is rust en ruimte in overvloed. Archeologisch is er bijzonder veel te beleven. Er zijn vele ‘mounds’ en ‘barrows’ die vaak aan de Engelse en Schotse constructies doen denken. In later tijd leefden hier natuurlijk de Vikingen. Deze hebben een aantal uitzonderlijke forten achtergelaten.
Klik hier voor een korte filmische impressie.
De ‘megalithische onderlaag’ van het landschap staat garant voor ontspanning, gemak, ruimte, vertrouwen en verbinding met het leven…
De noordkust van Jutland
We starten de reis in Jutland en blijven hier een paar dagen. Onder meer bezoeken we de vikingburchten van Fyrkat, Aggersborg en enkele van de vele prehistorische constructies bij Hobro en in de streek ten westen van Aalborg. Je vindt ze hier met klinkende namen als Odins Alter tomb, Gunderstrup, Sohoj en de tombe van Spanshkhoj met twee ingangen, maar dat zijn er maar een paar. Ook staat het eilandje Fur op het programma, waar je bakken met fossielen kunt vinden.
Vanuit Jutland Reizen we naar Zealand (het eiland waar ook Kopenhagen ligt) met een tussenstop op Fyn met de prachtige tombe van Marhoj. Op Zealand zullen we in elk geval naar Trelleborg gaan en de omgeving van Roskilde onderzoeken. De laatste dagen verblijven we op Mon, uitvalsbasis om het gebied van Mon en Lolland te bezoeken.
Marhoj
Omdat deze reis aan het begin van de zomer is en de situatie rondom Corona nog verre van zeker is, reizen we met eigen vervoer, Corona-proof. In overleg mag je natuurlijk ook auto delen. We kamperen in eigen tentjes. Dit maakt het makkelijk om de reis ook aan te passen waar nodig.
De kliffen van Mon