Delft, stad van Oranje …en veel meer!

Stadswandeling door Delft: op zoek naar het DNA van deze oudhollandse stad!

                       

Wellicht ken je de oude binnenstad van Delft en weet je iets van haar geschiedenis, maar heb je de stad ook al eens echt ‘gevoeld’? Op 18 november wandelen we door dit prachtige stadje. We beginnen in het parkje achter de Prinsenhof. Daarna lopen we door de binnenstad en wandelen langs de Prinsenhof, de Oude Delft met de Oude Kerk, de Markt met de Nieuwe Kerk en langs nog een enkel plekje. We staan deze wandeling regelmatig letterlijk stil op en bij deze plekken en nemen de tijd de energie ervan te ervaren. We hopen zo wat meer gevoel te krijgen bij het DNA van deze mooie stad.

Het graven van de Oude Delft omstreeks 1100, om het Zuid-Hollands veengebied te ontginnen, betekende de geboorte van de stad. In 1246 werd hier ook de (scheve) Oude Kerk gebouwd, volgens sommige op een zogenaamd leycentrum. Later werd de Nieuwe Kerk gebouwd. Hiermee verplaatste zich het centrum van de stad van de Oude Delft naar de Markt, met zowel het wereldlijk als kerkelijk centrum. Vanaf 1584 werd deze plek ook op een andere manier belangrijk, namelijk als begraafplaats voor de Oranjes. Verder is, zoals ook op veel andere plaatsen, natuurlijk ook de reformatie bepalend geweest voor de ontwikkeling van de stad. Vele kloosters verdwenen in deze tijd.

Tegenwoordig is Delft natuurlijk door de aanwezigheid van de TU een centrum van innovatie. Zou dit in de energie van de binnenstad ook te voelen zijn?

Datum en tijd18 november, van 10.00 - circa 15.00
Trainer en geograaf van dienstTjeerd Gorter
Kosten€35 voor niet-Splendid-studenten. Hou verder rekening met toegang tot de Oude en Nieuwe Kerk (€7 ) en het Prinsenhof (€12,50)
MeenemenKleding aangepast op het weer. Neem wellicht ook wat te eten mee. We doen wel ergens koffie en soep, maar een te lange pauze onderbreekt de dag te veel.
Opgeven en aantal deelnemersJe geeft je op via het boekingsformulier hieronder. 5-18 deelnemers.