De westelijke eilanden van Schotland

Meedeinen op de oneindigheid van Mull, Iona, Staffa, Skye en de buitenste Hebriden!

De hemel en aarde gaan hier als vanzelf in elkaar over. De spectaculaire vergezichten, de leegte, als je geluk hebt dolfijnen in zee en een aantal historisch en prehistorisch uiterst bijzondere plekken. Je kunt hier niet anders dan tot de kern komen, loslaten wat je niet meer dient, even pas op de plaats maken: gewoon een heerlijke, helende en inspirerende reis.

De eerste dagen is Mull onze uitvalsbasis. Vandaar varen we langs de basaltzuilen van Staffa en doen ook Iona aan. Vanaf Iona vond het keltische christendom z’n weg Europa in. Vervolgens rijden en varen we door de westelijke Schotse Hooglanden naar het eiland Skye (“If you cannot see Skye it’s raining and if you can see Skye, it soon will be raining!”). Hier blijven we twee nachten en bezoeken we bijvoorbeeld de Fairy Pools. Dan steken we over naar  de buitenste Hebriden, vooral vanwege Callanish, volgens sommigen het Stonehenge van het noorden. We steken over naar Ullapool, slapen daar een nacht en rijden dan terug naar Glasgow Airport.

Programma van dag tot dag

12 juli Heenreis van Amsterdam naar Glasgow en rijden naar Mull naar Arle Lodge, het overnachtingsadres.

13 juli Iona: we dwalen over het eiland met z’n 2 miljard (!) jaar oude rotsen, de dunne sluier tussen hemel en aarde en met de overblijfselen van het vroege christendom.

14 juli Staffa met de beroemde basaltzuilen en met  Fingals Cave (onder voorbehoud van de golfslag en of we aan land kunnen).

15 juli Rijden naar Skye, een lange, maar prachtige rit

16 juli, Verkennen Skye met onder andere de Fairy Pools en een aantal landschappelijke hoogtepunten

17 juli  oversteek naar Hebriden en een eerst kennismaking met Callanish

18 juli  Callanish en andere prehistorische hoogtepunten.

19 juli  Afronden op de Hebriden en oversteken naar Ullapool

20 juli, terugrijden naar Glasgow en terugreis naar Amsterdam

Organisatie van de reis

Reis en verblijf: We overnachten onderweg in hotels of groepsaccommodaties met meestal 2-, soms 3-persoonskamers. In sommige verblijven kunnen we, tegen een toeslag ook eenpersoonskamers voor je regelen. Op de Hebriden slapen in een cottage. De bedden zijn daar over een paar ruimtes verdeeld en het lijkt iets minder comfortabel. De locatie is echter ‘stunning’…
Er zijn een paar lange ritten, maar de cadans van de oceaan en het reizen door waanzinnige landschappen helpen om alles een mooie plek te geven.

De reis naar Glasgow stemmen we van tevoren af, maar boek je zelf. Je hebt ook de mogelijkheid op eigen gelegenheid te gaan en bijvoorbeeld eerder te gaan of later terug te reizen of met de boot te gaan. De autohuur (busjes of auto’s) wordt in overleg geregeld. We proberen dit zo goedkoop mogelijk te doen.

Deelname: Voor iedereen. Tijdens de reizen wordt lesgegeven en worden energetische en intuïtieve oefeningen gedaan, zodat je de informatie van de plekken gericht kunt ervaren en er het maximale uit kunt halen. Dit is een van de unieke aspecten die zo’n grote meerwaarde aan de reis geeft.

Reisleider: Tjeerd Gorter

Aantal deelnemers: 6-8

Kosten: Door de bootreizen, en de verschillende onderdakadressen is het geen goedkope reis. Je hebt de plaatselijke kosten voor een deel zelf in de hand omdat er op verschillende adressen zelf gekookt kan worden. Daarnaast kun je als je niet met de groep vliegt zo gunstig mogelijk vliegen en zo de vliegkosten omlaag brengen. We hebben ons best gedaan zo krap mogelijk te begroten. Deze reis is namelijk echt veel en veel te mooi om niet mee te maken…! Een ervaring voor het leven… Concreet  zijn de kosten voor onderdak, organisatie, toegangen, autohuur en benzine en de bootreizen in Schotland, verzekering bij de ANVR € PM. Het lesgeld is €245. In deze kosten zijn niet inbegrepen heen- en terugreis (vliegtuig of boot), eten en drinken (bij een enkel onderdakadres is ontbijt mogelijk wel inbegrepen overigens). De geschatte kosten voor de vlucht zijn 100 – 200 euro (hier is een grote variatie afhankelijk van de tijd). Maaltijden hangen af van hoeveel we zelf koken.

Opgave: Je kunt je opgeven door een mail te sturen aan tjeerd@splendid-life.nl. Als er voldoende deelnemers zijn, ontvang je bericht en een link van HT-wandelreizen. Daar schrijf je je dan formeel in. De volgorde van inschrijving is bepalend voor plaatsing. Je zult zo spoedig mogelijk bericht ontvangen of je geplaatst bent of niet. Geef je zo snel mogelijk op, doch uiterlijk 15 april, hoe eerder je je opgeeft, hoe goedkoper bijvoorbeeld de heen- en terugvlucht is en hoe sneller je de zekerheid hebt dat de reis doorgaat.

Splendid is via HT-wandelreizen aangesloten bij de SGR en ANVR. Je dient zelf echter ook een reisverzekering af te sluiten!